07.12.2017

Ефективність наукової діяльності вишів оцінюватимуть за 7-ма напрямами

Атестація вишів у частині наукової діяльності відбуватиметься за 7 напрямками. Таке рішення прийняла робоча група з питань організаційно-методичного забезпечення запровадження державної атестації закладів вищої освіти у частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності.

«Зараз ми працюємо над документом, який визначатиме основні механізми та принципи атестації. Одним з головних моментів було формування переліку наукових напрямів, за якими вона здійснюватиметься. Ми взяли за основу Перелік галузей знань і спеціальностей, затверджений Урядом. Однак однозначною була думка, що його потрібно укрупнити», – розповів член робочої групи, директор департаменту науково-технічного розвитку МОН Дмитро Чеберкус.

Отже, за рішенням групи, виші атестуватимуть за такими напрямами:

  • Аграрні науки та ветеринарія
  • Воєнні науки і національна безпека
  • Гуманітарні науки і мистецтво
  • Суспільні науки
  • Біологія та охорона здоров’я
  • Математичні і природничі науки
  • Технічні науки

Таким чином вже найближчим часом доопрацьований Порядок проведення державної атестації закладів вищої освіти у частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності направлять на затвердження Уряду.

«Прийняття цього документу є дуже важливим кроком – він дозволить нам визначити правила, за якими до 2019 року ми маємо атестувати всі виші в частині наукової діяльності. На основі цього запроваджуватиметься базове фінансування університетської науки, що є однією з основних складових реформи системи управління та фінансування науки в Україні», – додав Дмитро Чеберкус.

Нагадуємо, що 19 липня 2017 року Кабмін затвердив новий порядок державної атестації наукових установ.

?>
вверх